Daha Fazla Bilgi Al

Yangın Dolabı

Yangın Dolabı

Tüm canlıların karşı karşıya kaldığı en büyük tehlikelerden biri yangınlardır. Bir yangın oluştuktan sonra itfaiyenin müdahalesi, trafik, sokakların darlığı, itfaiyenin yanaşacak yeri bulamaması gibi faktörlerden dolayı gecikmeler olabilir. Bu tarz gecikmelerden ötürü belki de çok ufak dokunuşlarla durdurulabilecek olan alevler yayılarak ciddi can ve mal kaybına yol açabilir. İşte bu yüzden yapılarda yangın tesisatlarının bulundurulması gerekir.


Yangın dolapları ve yangın pompaları gibi bazı yangın söndürme elemanları, itfaiyecilerin olay yerine müdahalesi gerçekleşene kadar büyük oranda zaman kazandırabilir. Yangın dolabı, sulu ve köpüklü söndürme yöntemlerinin uygulanabilmesini sağlar.


Yangın Dolapları Hakkında Genel Bilgiler

Yangın dolabı, binalardaki yangın tesisatı sisteminin bir parçasıdır. Bu yangın söndürme dolabı otomatik değildir ve genellikle duvara monte edilir. İçerisinde bulunan yangın dolabı hortumu yangına dayanıklı dış kaplamalı ve katlanmaz özelliklere sahiptir.


Yangınların ilk aşamasında genellikle söndürme tüpleri kullanılır. Eğer yangın büyümeye devam ederse yangın tüpü dolabından yangın hortumunun vanası açılır ve basınçlı su ile müdahale edilir. Buradan da anlaşılacağı üzere yangına yapılan ilk müdahalede yangın söndürme dolabı oldukça etkili rol oynar.


Yangın söndürme dolabı içerisinde yangın musluğu, yangına dayanıklı hortum, hortum ucuna bağlı bir fıskiye bulunur. Bu dolaplar genellikle 600x700x160 milimetre boyutundadır.


Yangın Dolabı Çeşitleri Nelerdir?

Yangın dolapları her zaman yalnızca tüp ve hortum içermez. Acil müdahale ekipmanları, maskeler ve hayati olarak önemli elemanları da içerisinde bulunduran yangın malzeme dolabı da sıkça tercih edilmektedir.


Sıva üstü camsız ve camlı yangın dolabı, tüplü yangın dolabı, sıva altı camsız ve camlı yangın dolabı, bina içi yangın dolabı, bina dışı yangın dolabı (sahra tipi yangın dolabı), dekoratif yangın dolabı, köpüklü yangın dolabı ve yangın malzeme dolabı olmak üzere çeşitli dolaplar bulunmaktadır.


Sahra Tipi Yangın Dolabı: Arazi/ bina dışı yangın dolabı olarak da bilinen bu dolaplar yangınlara dışarıdan etki edebilmeyi sağlar. TS EN 671-2 standardına uyan sahra tipi yangın dolabı ayrı bir yangın pompasına bağlanabilir. Sahra tipi yangın dolabı fiyatı ise hem dolabın ölçülerine göre hem de dolap içerisine eklenebilen ekstra el feneri, hidrant anahtarı vb. ekipmanlara göre değişebilmektedir.

Köpüklü Yangın Dolabı: Köpüklü yangın dolabında su püskürtme mekanizmalarının yanı sıra köpük tankı bulunur. Su bazlı olmayan bu sistemler özellikle bina içerisinde oluşan yangınlarla mücadelede sulu söndürme sistemlerinden daha etkilidir. Köpüklü yangın dolabının dezavantajı ise köpük tanklarının sınırlı olmasıdır.


Dekoratif Yangın Dolabı: Dekoratif yangın dolapları klasik görünümden daha uzaktır ve şık bir tasarıma sahiptir. Özel bir donanıma sahip olan bu dolaplar binanın iç tasarımına uygun şekilde imal edilir ve bu durum yangın dolabı yönetmeliği kurallarına aykırı değildir.


Yangın Malzeme Dolabı: İçerisinde yangına müdahale edilebilecek tüm malzemeleri bulunduran bu dolaplar hem yangınla baş etmede işe yararken hem de hayati kayıpların önlenebilmesi için ihtiyaç duyulan ekipmanları sağlar. Örneğin itfaiyeci elbiseleri, ısıya dayanıklı eldivenler ve kasklar bulunur. İç tasarımı değişiklik gösterebilen bu dolaplar camlı yangın dolabı şeklindedir ve dumanlar ile kaplı bir alanda da içindekiler görülebilir.


Yangın Dolabı Fiyatları

Yangın dolabı fiyatları çeşitlilik gösterebilmektedir. Örneğin çift veya tek kapılı olmasına göre fiyatlarda da değişiklik olabilir. Aynı şekilde camlı veya camsız seçenekler ile yangın malzeme dolabı özelliğine sahip olmasına göre de yangın dolabı fiyatlarında farklılık oluşabilir. Ayrıca bu yangın dolabı montajının da fiyata dahil olup olmamasına göre fiyatlarda artış-azalış söz konusu olabilir.


Ek olarak, bu dolapların dekoratif yangın dolabı olup olmamasına göre de fiyatlar değişebilir. Zemine oturtulan veya duvara monte edilen yangın dolapları karanlıkta da dikkat çekebilecek şekilde tasarlanmalıdır.


Yangın dolabı montajının alanında profesyonel kişilerce yapılması gerekir. Kurulum gerçekleştikten sonra ise yangın dolaplarının nasıl kullanılacağı hakkında kişilerin bilgilendirilmesi gerekir.


Yangın Dolabı ile İlgili Yasal Zorunluluklar

Yangın dolabı yönetmeliğine göre dikkat edilmesi gereken hususlar şunları içerir:


● Toplam kullanım alanı 1000 metrekareden büyük olan imalathane, depo, işyerleri ve okullarda yangın dolabı bulunması zorunludur. Aynı şekilde alanları belirli bir oran üzerindeki otoparklarda ve ısıl kapasitesi 350 kW üzerindeki kazan dairelerinde de yangın dolabı bulunmalıdır.


● Yangın dolapları her katta bulunmalıdır ve duvarla ayrılmış kısım ile arasındaki mesafe 30 metreden fazla olmayacak şekilde yerleştirilmelidir.


● Yangın dolabı hortumunun saklandığı dolaplar yeterli büyüklükte olmalıdır.


Yangın Dolabı Nasıl Olmalıdır?

Yangın dolabının insanlar tarafından kolayca ulaşılabilir bir yere monte edilmesi gerekir. Dolabın tasarım debisi 400 l/dak ve lans girişindeki basınç ise 600 kPa olmalıdır.


Yangın Dolabı Nerelerde Zorunludur?

Yangın dolabı yönetmeliğine göre toplam alanı 1000 metrekareden büyük olan atölye, sağlık ve konaklama içeren tüm bölgelerde yangın dolabı zorunludur. Ayrıca toplam alanı 600 metrekareden daha büyük olan kapalı otoparklarda da bu dolaplar zorunludur.


Yangın Dolabının İçinde Neler Vardır?

Yangın dolabı türüne göre içerisinde bulunanlar değişebilir. Örneğin yangın tüpü dolabı düşünüldüğünde bu dolabın içerisinde 6 kiloluk yangın söndürme tüpü, el feneri ve rekor anahtarı bulunabilir. Genellikle bir yangın dolabı içerisinde yangın musluğu ve dayanıklı malzemeden üretilmiş hortum bulunur.


Yangın Dolabında Ne Bulunmaz?

Yangın dolabı daima temiz tutulmalıdır ve bu dolapların içerisinde kâğıt ve toz bezi gibi maddeler konulmaz. Ayrıca yangın dolabının amacı dışında kullanımı önlenmelidir.

Daha Fazla Bilgi Al